≡ Menu

Teorija

Četiri sobe promjene je koncept metoda, analitičkih instrumenata i modela koje se mogu koristiti kao potpora u inovaciji, razvoju i promjeni. Već desetljećima je podrška uspjehu tisućama ljudi i njihovim organizacijama diljem svijeta.

Četiri sobe promjene je psihološka teorija s kojom se svi mogu poistovjetiti i koja je lako razumljiva. Svojim modelima, analitičkim alatima/instrumentima i metodama ovaj koncept brzo i efikasno čini promjenu u svim sustavima.

Nije potrebna duga i komplicirana priprema jer su alati lako razumljivi i pristupačni. “Jednostavno djeluje!”

Utemeljena je na švedskom istraživanju i potvrđena kroz iskustvo. Danas na tisuće kompanija koriste Četiri sobe promjene za poslovni razvoj – u svim područjima i na svim kontinentima!

Četiri sobe promjene je teorija o promjeni. Ona opisuje dva polariteta razumijevanja stvarnosti. Te dvije suprotne realnosti mogu biti toliko destruktivne da čine rast, razvoj i rješavanje konflikata gotovo nemogućim. Psiholog Claes Janssen ovaj fenomen naziva “DA-NE konflikt”. U centru ovog psihološkog fenomena dvije su ekstremno različite perspektive koje vode svakog od nas u svim situacijama i odlukama. To može biti potreba da budemo zadovoljni i prihvaćeni ili potreba da odemo izvan okvira i pronađemo istinu. Janssen je, u pokušaju da te potrebe stopi u jednu, stvorio teoriju i koncept koji je danas poznat kao Četiri sobe promjene.

Kratak sadržaj teorije Četiri sobe promjene

  • Četiri Sobe Promjene je cijeli koncept metoda, analitičkih instrumenata i modela koje se mogu koristiti kao potpora u inovaciji, razvoju i promjeni
  • Osnovna istraživanja provedena su na Sveučilištu u Stockholmu od 1964. do 1975. godine
  • Provedena je psihometrijska validacija
  • Eksperimenti vezani za istraživanje su ponovljeni i rezultati su potvrđeni i više od tisuću puta
  • Teorija i koncept zasnivaju se na znanstveno potvrđenom postojanju dviju veoma različitih životnih perspektiva – dva vrlo različita načina povezivanja sa sobom, drugima i svijetom
  • Kombinacija teorije i praktičnog korištenja čini je vrlo lakom za razumijevanje i korištenje
  • Četiri sobe promjene djeluje u svim kulturama