≡ Menu

Povijest

Temeljni koncepti Četiri sobe promjene nastali su tijekom Janssenova inovativnog istraživanja između 1964. i 1975. na sveučilištu u Stockholmu. Istraživanje je započelo zahtjevom Švedskog instituta za film. Originalno ime doktorske disertacije bilo je “Osobna dijalektika: samocenzura – iskustva i integracija autsajdera”.

Četiri sobe promjene je koncept koji je nastao kao izravna posljedica tog istraživanja. Na osnovi rezultata istraživanja Janssen je, u suradnji sa Fyrarummaren AB, razvio niz praktičnih i prihvatljivih analitičkih instrumenata i alata koji pomažu pojedincima i organizacijama poboljšati produktivnost, upravljanje, samosvijest i spremnost na promjene.

Godine 1978. Janssen je započeo suradnju s uglednim američkim konzultantom za organizacijski razvoj Marvinom Weisbordom iz Philadelphie. Weisbord piše i opisuje Četiri sobe promjene na različite načine i u različitim kontekstima. Prvi put piše o tome u svojoj knjizi “Productive worklaces”, koja je objavljena 1985. Treće izdanje knjige objavljeno je Siječnju 2012. godine. Knjiga “Četiri sobe promjene – svakodnevna praktična psihologija” objavljena je 1996. u Švedskoj. Nakon toga, Janssen je objavio osam knjiga do sada, a planira i nova izdanja.